piotrek_gdy jeśli chodzi Ci o silniczki klapy spiętrzającej to możesz się do nich dostać od strony pasażera przez filtr pyłkowy. Zapewne są całe zakurzone, wyczyścisz i powinno być OK przynajmniej u mnie tak było :lol: Pozdrawiam
Tydzień eksploatacji i "zamarznięty" wsteczny bieg
Zwiń
X
-
Tydzień eksploatacji i "zamarznięty" wsteczny bieg
Witam wszystkich. Tydzień temu wyjechałem z salonu O21.4 TSI. Wrażenia z jazdy - do dzisiejszego poranka bardzo pozytywne. Wcześniej miałem typowe auto kompaktowe (Opel Astra II) i sporo sie nasłuchałem, ze się przesiadam również na zwyklego kompakta, tyle że z trochę nadmuchanym bagażnikiem. W rzeczywistości wrażenia z jazdy 02 i poczucie przestronności wnętrza nieporównywalnie lepsze niż w astrze.
A teraz dzisiejsza przygoda: Przy porannym ruszaniu do pracy (-13 stopni), gdy chciałem zwrócić na mojej wąskiej uliczce nie mogłem włączyc wstecznego biegu. Tzn. lewarek działał normalnie, ale zamiast wstecznego włączał się pierwszy bieg! Po dłuższym gimnastykowaniu udało mi sie wyjechać spod domu bez użycia wstecznego i dojechac do ASO. Po drodze jeszcze dwukrotnie sporawadzałem możliwość wrzucenia wstecznego - za każdym razem bez skutku. W ASO po wjechaniu na halę okazalo się, że biegi wchodzą normalnie. Dobrze, że wcześniej na parkingu serwisant sam spróbował wrzucic wsteczny - bez sukcesu, bo inaczej wzięliby mnie za albo kretyna, ktory nie potrafi wrzucac biegów w swoim samochodzie, albo za kogoś, kto robi sobie z nich jaja. Na razie mam "jeździć i obserwować". Acha, i jeszcze tak parkować, żeby zawsze można było wyjechac przodem :!: . Czy mieliście kiedyś taka przygodę?
-
-
Zamieszczone przez peckAcha, i jeszcze tak parkować, żeby zawsze można było wyjechac przodemNie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
TomTom VIA125 na pokładzie
Komentarz
-
-
Po kilku dniach odwilży ponownie na porannym mrozie ta sama sytuacja - nie da się włączyć wstecznego. Tym razem ASO musi się skonnsultować z SAP, bo to jest jedyny taki przypadek, a więc całkowicie unikalny. Znowu kilka cieplejszych dni - oczywiście wszystko działa i z powrotem brak wstecznego przy -9st. Tym razem ASO nie mając jeszcze odpowiedzi z SAP proponuje pozostawienie samochodu w serwisie, żeby sobie postał w nocy na mrozie, to może uda się zdiagnozować problem. Na szczęście nie ma kłopotu z udostępnieniem auta zastępczego, dzięki czemu pierwszy raz w życiu mam okazję pojeździć sobie dieslem(O1). Po 3 dniach upragniona informacja - auto gotowe do odbioru, nastąpiła zgodnie z zaleceniem SAP wymiana oleju w skrzyni oraz regulacja wodzika.
Wg zapewnień sympatycznych panów serwisantów od tej pory będę ich odwiedzał wyłącznie w celu dokonywania okresowych przeglądów. Czekam na mróż poniżej 10 stopni, żeby zweryfikować ich optymizm. W tym całym zamieszaniu jest też poztyw, dwukrotnie miałem gratisowo umyty samochód. :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez peckTym razem ASO musi się skonnsultować z SAP, bo to jest jedyny taki przypadek, a więc całkowicie unikalny.
Zamieszczone przez peckTym razem ASO nie mając jeszcze odpowiedzi z SAP proponuje pozostawienie samochodu w serwisie, żeby sobie postał w nocy na mrozie, to może uda się zdiagnozować problem.Swoją drogą, ciekawe czy np. w w tzw. RFN, Królestwie Brytyjskim itp. też tak się podchodzi do Klientów???
Zamieszczone przez peckNa szczęście nie ma kłopotu z udostępnieniem auta zastępczego,
Zamieszczone przez peckPo 3 dniach upragniona informacja - auto gotowe do odbioru, nastąpiła zgodnie z zaleceniem SAP wymiana oleju w skrzyni oraz regulacja wodzika.
Zamieszczone przez peckWg zapewnień sympatycznych panów serwisantów od tej pory będę ich odwiedzał wyłącznie w celu dokonywania okresowych przeglądów
Zamieszczone przez peckCzekam na mróż poniżej 10 stopni, żeby zweryfikować ich optymizm
Zamieszczone przez peckW tym całym zamieszaniu jest też poztyw, dwukrotnie miałem gratisowo umyty samochód. :lol:pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz